Pálinka

Van egy ital a világon,
párját annak nem találom!
Gyümölcseink heves vére,
minden magyar büszkesége!
Ősapáktól örököltük,
minden évben ki is főztük.
Más itallal nem cserélek,
Pálinkában van az élet!
cyclick_palinka

 

kajszibaracksárgabarack Prunus armeniaca az egyik legértékesebb, legsokoldalúbban hasznosítható gyümölcsünk. Nincs különbség a kajszibarack vagy sárgabarack megnevezés között, ugyanazt a gyümölcsöt jelenti. Lombfakadás előtt, kora tavasszal virágzik. Termését a téli és kora tavaszi fagy gyakran megtizedeli. Védett helyen ritkán károsodik. Talajban nem válogat, de legjobban meszes talajban, meleg fekvésben fejlődik.

Pálinkánk Abaújszántóról származik, ahol a gazda jelenleg 330 termő barackfát gondoz, összesen 1,5 hektáron. Az alapanyagot az alábbi gyümölcsfajtákból állítja össze:

bergeron

Bergeron sárgabarack

12 nappal a Magyar kajszi után érik. Friss fogyasztásra és ipari feldolgozásra is alkalmas. Gyümölcse valamivel kisebb mint a Magyar kajszi -é, kissé megnyúlt gömb alakú. Héja narancssárga a napos oldalon élénkpiros. Húsa narancssárga, kemény, kiváló ízű. Feltörő növekedésű, közepesen sűrű koronát nevel. Korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem.

cegledi_orias  

Ceglédi óriás kajszi

Mérete nagy, a hagyományos technológiával nevelve 50-70 gr. Megfelelő vízellátás, metszés esetén az átlagtömeg a 90-120 gr-ot is elérheti. Alakja megnyúlt, oldalról lapított. Héja világos narancssárga, a napos oldalon pirossal fedett. Húsa narancssárga, lédús, ízletes. Magja édes. Közepes növekedési erélyű.

magyar_kajszi

Magyar kajszi

Július közepén érik. Gyümölcse minden irányú felhasználásra alkalmas. Közepes méretű (45gr.) gyümölcse gömbölyded, oldalról kissé lapított. Héja narancssárga, a napos oldalon kárminpiros fedőszínnel mosott. Húsa narancssárga, lédús, igen finom.

cegledi_bibor

Ceglédi Bíbor kajszi

A Magyar kajszival együtt, vagy 1-2 nappal korábban érik. Friss fogyasztásra és befőtt készítésre is kiváló fajta. Gyümölcse nagy, megnyúlt, oldalról lapított. Narancssárga alapszínén élénkpiros fedőszín alakul ki a gyümölcs 30-50%-án. Húsa narancssárga, rostos, bőlevű, ízletes.

on 19 december 2018
Találatok: 933